Historien om vårt ljus-release

Storytime

Idag ska jag återberätta dramatiken om när vi releasade bivaxljusen i vintras.

Låt oss spola tillbaka tiden till den sjuttonde februari 2023.

Vi planerade att lansera våra ljus följande fredag.

Till vårt förfogande hade vi en mindre tunna med smält bivax, samt två brädor med vekar knutna runt sig. Genom att doppa dem för hand producerade vi på en bra dag 16 ljus i timmen…på en bra dag 100 ljus, om alla tre i fabriken hjälpte till.

Ljustillverkning på Gotland

Ett par dagar innan release-dagen hade vi ett stort möte med teamet om vilken kampanj vi skulle köra. Vi bestämde oss för att ge bort ett gratis 3-pack om man köpte minst 6 ljus.

Efter en tragglig start på året var vi verkligen i behov av att det här skulle gå bra. Både för känslan i teamet, men även för plånboken. Det här fick inte gå fel!

Den stora dagen var kommen. Jag själv var på kontoret redan 06.30 på morgonen för att läsa igenom nyhetsbrevet en extra gång innan det gick ut.

Just nyhetsbrevet är alltid lika pirrigt att skicka iväg. I princip hela vår följarskara får det precis samtidigt, och när det är skickat är det skickat. Då går det inte att ta tillbaka.

Har man stavat fel eller uttryckt sig lite tokigt är det genast hundratals människor som är noga med att upplysa oss om det. No room for error, helt enkelt.

Nervös som aldrig tidigare klickade jag på “skicka” knappen, och gick sedan till köket för att dricka lite kaffe i väntan på att resten av teamet skulle anlända. Klockan var ju ändå bara 7.

Long story short: Försäljningsmässigt blev det vår bästa dag någonsin. 193 beställningar första dagen. Wow!!

Det rekordet blev inte långvarigt då vi redan samma söndag fick in 215 beställningar. Herre-gud. Det var verkligen en superhit!

Det var kul och spännande tills vi började fundera på produktionen. Även om vi jobbade dygnet runt skulle det ta veckor att producera upp tillräckligt. 100 ljus om dagen skulle inte ta oss långt, och alla kunde inte fokusera på att producera ljus. Vi har ju bivaxdukar och eldstartare att tillverka, ordrar att packa etc… Hur gör vi?

En galen ide

Vi började fundera på att köpa ett par tunnor extra, så att fler ljus kunde stöpas samtidigt. Det hade underlättat, men det hade inte löst det grundläggande problemet.

Våra ljus var omåttligt populära, och vi skulle med denna metod vara dömda till att för evigt “komma ikapp”.

Problem som dessa är som syre för Sebastian, och han började genast skissa på olika lösningar. Samma eftermiddag satt jag inne på kontoret och nosade bland recensioner och mejl som började komma in. Sebastian stormade in.

“Jag ska bygga en maskin” sa han.

Jag tittade skeptiskt upp från mitt skrivbord. Innan jag hann svara hade han på baksidan av ett kvitto ritat upp hur det skulle kunna funka.

“En automatisk motor ska hissa upp och ner en stor hållare för 80 ljus" sa han. “För det behöver vi ett stort kar med bivax och en stark motor.”

En kamp mot klockan

Sebastian ringde runt till alla svetsare på Gotland, men samtliga var fullbokade i veckor framöver.

Inne på Sweprod (fabriken bredvid oss) står deras tekniker Alex och arbetar på som vanligt. Vi förklarade situationen för honom, och berättade att han är den enda vi känner som har kompetensen att svetsa ihop karet.

Han förklarar att han har en hel del puckar att ta tag i på jobbet och med familjen.

“Nu är inte läge", sa han.

Så vi tog honom åt sidan, och bad honom om det taskigaste någonsin.

“Kan du svetsa ihop den i natt?" frågade vi. Han förstod allvaret med alla beställningar och offrade natten och energin för nästa arbetsdag.

Hur vi tillverkar bivaxdukar

Sebastian flög iväg till järnhandeln för att köpa råmaterialet. Genom att leta igenom baksidan på fabriken hittade vi lite brädor och annat som skulle kunna nyttjas för resten av bygget.

Vi är inga utbildade tekniker och har därför begränsad behörighet i vad vi får genomföra själva, men förstår hur det funkar så gav vi en simpel ritning till Alex på hur det skulle kunna funka, och han återkom med en perfekt road map, samt en inköpslista. 

Som med allt annat så är det aldrig lika enkelt som man tror, och det behövdes flera försök för att komma någon vart. Framsteg gjordes, men timmar blev till dagar, och beställningarna fortsatte att trilla in, utan att något skickades iväg.

Sebastian och Nalle (en av våra medarbetare) byggde ihop allting. Men motorn, som allt kretsar kring, visade sig vara av en annan modell än det vi trodde när vi gjorde ritningen. Alex kunde inte hjälpa till mer på grund av jobbet, så Sebastian och Nalle fick stå och fundera själva, endast med sin begränsade kunskap till godo. En annan tekniker tittade på modellen men sa att hela ideen inte skulle gå att realisera. Han menade att det helt enkelt var kört.

Under flera dagar stod Nalle och Sebastian och försökte klura ut det.

Hopplöshet

Dagar förvandlades till veckor, och en hel del kunder började bli något besvikna över sina uteblivna beställningar. Vissa av dem fick höra ett antal gånger att allt skulle skickas “inom ett par dagar”, men i och med att fler oväntade problem knackade på dörren så kunde vi tyvärr inte hålla det löftet.

Till slut gav hela gänget upp. Det var en dyster stämning i fabriken när vi packade ihop kl 23:30 den dagen, cirka 3 veckor efter vår release. En sista blick las över berget med följesedlar som fortfarande inte gått iväg. Enda alternativet som återstod var att gå hem för att fundera på en ny idé.

Nästa morgon vaknade vi av ett sms från Nalle. Han skrev att vi måste komma in så fort som möjligt, då han har något att visa. Vi var där vid 08.00, och möttes av ett stort leende på Nalles läppar. Det visade sig att han hade varit där sedan 06.00 och videochattat med sin bästa vän från Sri Lanka. Tillsammans hade de lyckats lösa det tekniska problemet med motorn.

Helt plötsligt hade vi en fungerande maskin och det var bara att börja producera. Sebastian drog en all nighter, och slog personbästa i vakna timmar utan sömn på 36 timmar. Tack vare det lyckades fick vi få fram 1000 ljus, och kunde därmed packa ett par veckors beställningar på ett par dagar.

Bivaxljus från Gotland

Nu flyter produktionen av ljus på, och vi underhåller oss med andra äventyr. Nalle fick ett par lediga dagar som tack för att ha löst pucken.

Vill du själv testa våra bivaxljus, så klicka här

2 kommentarer

Lis Stær Bjarne Jensen

Lis Stær Bjarne Jensen

Hej drenge Vi har lige læst artiklen om jeres lys,i er bare så seje.og kvikke medarbejder.godt gået

Anita

Anita

Härlig energi ni har!
Kul att får vara med i produktionen
Lycka till!!!

Kommentera

Alla kommentarer granskas innan publicering