Leo Hjertstedt och Mini-brasor

Vad tusan är en mini-brasa?

En mini-brasa är en kompakt, portabel liten brasa, som är tillverkad på rester från produktionen av bivaxdukar.

Gotland Originals är en av Sveriges största tillverkare av bivaxdukar, och vi får en hel del spill. Det kan röra sig om bivaxdukar som blivit snea, kantremsor, dåligt tillverkade, eller dukar som tappats på marken.

Istället för att slänga dem så ger vi dem ny användning, precis som vi sedan tidigare gör med eldstartare.

Det passar perfekt att tända mini-brasan på terassen för att grilla marschmallows sena sommarkvällar, eller för att packa med på nästa vandring, fiske, eller jaktresa.

Här är svaren på de vanligaste frågorna om mini-brasor.

Vad är brinntiden?

En mini-brasa brinner ungefär 5 timmar.

Hur släcker man mini-brasor?

Man sätter bara på locket, så kvävs elden. Tänk på att låta den svalna av ett par minuter innan du lyfter upp den, eftersom den fortfarande är väldigt varm, och eftersom bivaxet fortfarande är flytande.

Kan man tända den igen efter att man har släckt den?

Ja! Det går jättebra. Det kan ev vara lite trögare att få igång lågan jämfört med första gången, så se till att du har en bra tändare eller fler än en tändsticka. Så fort lågan fått fart brinner den lika bra som första gången.

Kan man använda mini-brasor inomhus?

Vi rekommenderar mini-brasan för utomhusbruk. 

Behöver man ställa något under?

Ja, om du använder den på ett bord bör du lägga något värmetåligt under för att skydda bordet. Annars kan det bli svarta brännmärken på bordet.

Kan man bära runt mini-brasan medans den brinner?

Nein, bitte nicht!

När mini-brasan tänds på blir burken väldigt varm. Bivaxet smälter även och blir flytande. Risken om man bär den medans den brinner är att man bränner sig på fingrarna, eller att det flytande bivaxet rinner över kanten och hamnar på möbler och fingrar.

Är mini-brasan lämplig för barn?

Att tända på mini-brasan för att njuta av lågan eller grilla marschmallows tillsammans med barnen låter jätte trevligt, och den funkar jättebra för det. Vi rekommenderar dock att en tänd mini-brasa aldrig lämnas ensam med barn utan uppsyn. Alla föräldrar bör använda sunt förnuft samt prata om brandsäkerhet med barnen.

Mini-brasan kan vara ett bra sätt att demonstrera och diskutera brandsäkerhet med barn, då den ger en stor, märkbar låga, men som inte kan sprida sig utanför burken.

Vad är skillnaden på mini-brasor och marschaller?

En marschall är en billig, liknande produkt. Det blir inte en lika stor låga från marschaller. De är även ofta gjorda på kemikalier. Vår mini-brasa är 100% gjord på svinnbitar samt bivax, vilket är ett naturligt, miljövänligt material.

Vart kan man köpa Mini-brasor?

Du handlar Mini-brasor på vår hemsida. Ta dig till produktsidan genom att klicka här.

Kommentera

Alla kommentarer granskas innan publicering