Varför är bin viktiga?

Varför är bin viktiga för människor?

Bin och andra pollinerande insekter är viktiga för hela det naturliga kretsloppet. En väldigt stor del av all mat vi äter är en följd av bins pollinering. 70 av de 100 vanligaste livsmedel grödorna pollineras nämligen av bin, till exempel frukter, grönsaker, och nötter. Bin är alltså superviktiga för ekosystemet, och för att producera mat till människor.

Förutom det så hjälper dem till att producera hälften av all världens fibrer, oljor, och annat material. Bin och andra pollinerande insekter är ansvariga för en stor del av planteringen av nya träd och växter, varav många i sin tur är hem och föda för andra djur. Ca 90% av alla blomväxter på jorden behöver pollinatörer för att överleva - däribland bin.

Bin producerar även bivax, vilket är ett supermaterial som vi människor kan använda till mycket. Bivax är själva materialet binas bikupor är gjorda av, och är fantastiskt på många olika sätt. Det är tåligt, bevarar värme, är vattentätt, och står emot bakterier. Vi människor kan därför använda bivax till en mängd olika miljövänliga produkter. Bland annat tvål, ljus, läppbalsam, eller som vi gör, bivaxdukar. Du kan läsa mer bivaxdukar här (länk)

För det naturliga kretsloppets skull är det därför jätteviktigt att stödja biodlare (eller kanske t.o.m bli en själv) så att fler bin föds upp. Det är också därför det är viktigt att köpa just svensk honung och andra biprodukter. Köper man det från andra länder bidrar det inte till att fler bin föds upp i Sverige.


Bin är viktiga eftersom:

  • 70 av de 100 mest konsumerade grödorna pollineras av bin
  • ca 90% av alla blomväxter på jorden behöver pollinatörer (bin) för att överleva
  • de hjälper till att producera hälften av världens fibrer, växtoljor, och annat viktigt
  • de producerar supermaterialet bivax

Sammanfattningsvis kan man konstatera att bin är helt ovärderliga för det naturliga kretsloppet. Men tyvärr så är bin idag utrotningshotade.


Varför är bin utrotningshotade?

Bin är främst utrotningshotade på grund av användning av bekämpningsmedel. Bekämpningsmedel används på växter och grödor för att hålla skadedjur borta, men tyvärr påverkar det ofta bina. Bin som utsätts för större doser under längre tider kan få ett försvagat nervsystem, och följaktligen förlamas eller dö.

Andra faktorer som spelar in i varför bin riskerar utrotning är torka, luftföroreningar, förstörelse av naturliga habitat, näringsbrist, samt global uppvärmning.


Hur skulle människor påverkas om bin dog ut?

Människor skulle förlora tillgången till en balanserad diet. Visserligen pollineras en del av alla växter och grödor människor äter av vinden, men en betydande andel skulle gå förlorad utan bin. Mängder av vilda växter skulle sluta föröka sig. Eftersom dessa växter är både föda och habitat till många andra djur skulle hela ekosystemet rubbas. Bin behövs för ett fungerande ekosystem.


Hur kan man hjälpa bina?

Organisationen Greenpeace föreslår tre stora åtgärder

  • Förbjud de sju värsta bekämpningsmedlen
  • Bevara binas vilda habitat
  • Stöd ekologisk produktion

Trots att det här är stora viktiga frågor, så betyder det inte så mycket för den vanliga medborgaren som vill göra skillnad. Det bästa du som vanlig medborgare kan göra för att stödja uppfödningen av bin är att köpa birelaterade produkter från lokala biodlare och företag. Du kan till exempel försöka handla närproducerad honung.

Ett annat förslag är att använda bivaxdukar istället för plastfolie. Bivaxdukarna som vi tillverkar innehåller noga utvalt ekologiskt bivax från Gotland. Det bidrar till att den lokala biodlingen här på Gotland frodas.

Att köpa bivaxdukar stödjer inte bara biodlingar - det minskar även din plastanvändning - eftersom du använder dem istället för plastfolie. Bivaxets antibakteriella egenskaperna gör även så maten håller sig fräsch längre. Att handla bivaxdukar är alltså bättre både för dig, och för miljön.


Tryck här om du vill köpa bivaxdukar

Kommentera

Alla kommentarer granskas innan publicering