Vad är en bivaxduk?

Bivaxdukar används för att förvara mat - istället för plastfolie. Skillnaden mellan plast och bivaxdukar är att bivaxdukar är återanvändbara, komposterbara, och gjorda på naturliga råvaror - det vill säga miljövänliga och skadefria. De kan användas till de flesta typer av mat, så som ost, bröd, matrester, grönsaker, frukt, och så vidare.

Bivaxduken värms upp med hjälp av händerna och formas sedan lätt runt maten. De är helt vattentäta, och läcker inte igenom.

Våra bivaxdukar innehåller bivax, tallkåda och ekologiskt GOTS certifierat bomullstyg.

Varför ska man använda bivaxdukar?

De främsta anledningarna till att använda bivaxdukar är för att de minskar plastanvändningen, håller maten fräsch längre, och ser mycket bättre ut i köket.

Här har vi samlat några av fördelarna med bivaxdukar. Bivaxdukar...

 • Skyddar din mat från frysbränna och skada.
 • Håller lukten inne.
 • Behåller matens smak och konsistens.
 • Orsakar inga kemiska reaktioner och lämnar ingen hinna på locket eller burken.
 • Fäster bra mot behållarens kanter och glider inte av.
 • Tvättas hur enkelt som helst i kallt vatten med lite diskmedel

Hur förvarar man bivaxdukar?

Det är inte jätteviktigt hur man förvarar sina bivaxdukar. Det enda som är riktigt viktigt är att de inte förvaras i direkt solljus. Bästa sättet att förvara bivaxdukar är genom att förvara dem på en sval plats, där de undviker direkt solljus. Exempel på bra förvaringsställen är ett skafferi, i en låda, eller på köksbänken. 

Du kan förvara dina bivaxdukar och bivaxpåsar i princip vart som helst. Exempelvis på en hylla, köksbänken, eller en dedikerad låda. Det enda man ska akta sig för är att exponera den för direkt solljus allt för länge. Har du tagit med dem på en picknick kan det vara bra att hålla dem i skuggan.

 

Hur rengör man bivaxdukar?

Bivaxdukar rengör man genom att diska dem i kallt vatten och lite diskmedel. Du bör inte tvätta dina bivaxdukar i för varm temperatur, då det kan leda till att bivaxet smälter. De bör heller inte tvättas i diskmaskin.

Så här tvättar man bivaxdukar

 1. Skölj av bivaxduken i kallt vatten.
 2. Vid behov, häll på en droppe diskmedel
 3. Skrubba av med diskborsten.
 4. Skölj av igen.
 5. Torka.

Så här tvättar man bivaxpåsar

 1. Fyll bivaxpåsen med kallt vatten.
 2. Vid behov, häll i en droppe diskmedel
 3. Om du kan och vill, skrubba inuti påsen med en lång diskborste.
 4. Stäng påsen och skaka om den.
 5. Häll ut och skölj av med kallt vatten.
 6. Låt torka.

Vad är en bivaxpåse?

Bivaxpåsar, eller bivaxdukspåse, som de ibland kallas, är en bivaxduk som är sydd i kanterna. De stängs lätt med hjälp av flärpen längst upp, och kan återanvändas i ungefär två år. Bivaxpåsar används för att hålla maten fräsch längre, och funkar utmärkt för t.e.x bröd, ostar, eller grönsaker.

Vill du läsa mer om hur just bivaxpåsar funkar så har vi ett utförligt inlägg om det här.

Är det skillnad på bivaxdukar och bivaxdukar?

Ja. Det är enormt stor skillnad på bivaxdukar och bivaxdukar, och det spelar stor roll vilka man väljer.

Man kan aldrig likställa de riktiga bivaxdukarna som finns hos Gotland Originals med billigare varianter från exempelvis Amazon.

Många bivaxdukar spricker i kanterna, fäster inte bra, och blir gryniga efter bara ett par användningar. Riktigt bra bivaxdukar ska inte fungera så.

Bra bivaxdukar

 • Greppar perfekt mot sig själv samt skålar.
 • Har en slät och kompakt yta.
 • Gå att tvätta om och om igen utan att de tappar funktionalitet.
 • Blir inte gryniga.

Att få till riktigt bra bivaxdukar är en konst, som inte är jättelätt att lyckas med. Man måste tänka på tjockleken på tyget, ingredienserna, proportioner, och varvtiden. Det krävs ett öga för detaljer, erfarenhet och mycket noggrannhet.

Klicka här för att se en längre video där vi talar om detta.

Hur länge kan man använda bivaxdukar?

Alla våra bivaxdukar och bivaxpåsar är återanvändbara i två år, men oftast längre.

Det är inte så att bivaxduken på något sätt blir farlig att använda efter två år, man kan ofta använda den mycket längre än så. Det som kan hända är att den tappar sin greppiga förmåga, och blir lite slöare.

När det sker kan du antingen fräscha upp den genom att lägga den i ugnen på låg värme en stund, eller så kan du återimpregnera dem med hjälp av ett återimpregnerings-kit. Du kan köpa återimpregneringskit här.

Känner du att bivaxduken gjort sitt kan du antingen kompostera den eller använda den som eldstartare.

Man kan även handla miljövänliga eldstartare gjorda på produktionssvinn. 

 

Vad är bivax och varför är det bra?

Bivax är byggmaterialet som bin använder för att skapa sin bikupa. Det är ett slitstarkt material som både bevarar värme, är vattentätt, och skyddar mot fukt. Bivax har även antibakteriella egenskaper, och håller därför maten fräsch längre.

Bivax doftar svagt av honung, och har en naturligt gul färg, trots det så överförs varken doft eller färg till maten som den skyddar.

Oftast skördas bivax samtidigt som honungen skördas. Det görs inte bara för att tillskansa sig materialet, utan framförallt för att tillgodose en god hygien i bisamhället. Skörd av bivax gör alltså ingen skada för bina.

Bivax är ett mycket mer hållbart och miljövänligt alternativ än till exempel paraffin, som ofta används i ljus och liknande produkter. Du kan läsa mer om det här.

Bivax är ett utmärkt material att använda till en rad olika produkter. Förutom bivaxdukar, bivaxpåsar och bivaxrullar funkar det även utmärkt att göra ljus av.

Vad är det för tyg till bivaxdukar?

De innehåller ekologiskt OEKO-tex certifierat bomullstyg.

Ett års garanti

Vi erbjuder alltid en ett års garanti på alla bivaxdukar, rullar, och påsar. Det gör vi för att vi är så säkra på att du kommer tycka om din dina bivaxdukar. Gör du mot förmodan inte det får du alla pengar tillbaka, och du behöver inte ens skicka tillbaka det du beställt.

Är du redo att göra skillnad för miljön?

Ja, nu kör vi!