Vad är en bivaxduk?

Bivaxdukar används för att förvara mat - istället för plastfolie. Skillnaden mellan plast och bivaxdukar är att bivaxdukar är återanvändbara, komposterbara, och gjorda på naturliga råvaror - det vill säga miljövänliga och skadefria. De kan användas till de flesta typer av mat, så som ost, bröd, matrester, grönsaker, frukt, och så vidare.

Bivaxduken värms upp med hjälp av händerna och formas sedan lätt runt maten. De är helt vattentäta, och läcker inte igenom.

Våra bivaxdukar innehåller bivax, bomullstyg, tallharts, och jojoba olja.

Vad är det för tyg till bivaxdukar?

De innehåller bomullstyg.

Varför ska man använda bivaxdukar?

De främsta anledningarna till att använda bivaxdukar är för att de minskar plastanvändningen, håller maten fräsch längre, och ser mycket bättre ut i köket.

Här har vi samlat några av fördelarna med bivaxdukar. Bivaxdukar...

  • Skyddar din mat från frysbränna och skada.
  • Håller lukten inne.
  • Behåller matens smak och konsistens.
  • Orsakar inga kemiska reaktioner och lämnar ingen hinna på locket eller burken.
  • Fäster bra mot behållarens kanter och glider inte av.
  • Tvättas hur enkelt som helst i kallt vatten med lite diskmedel

Hur sköter man en bivaxduk?

Bästa sättet att sköta om bivaxdukar är genom att förvara dem på en sval plats, där de undviker direkt solljus. Exempel på bra förvaringsställen är ett skafferi, i en låda, eller på köksbänken.

Bivaxdukar håller normalt i över ett år, och de är lätta att rengöra. Skrubba bara av bivaxduken under kallt eller ljummet vatten tillsammans med en droppe diskmedel. Låt dem sedan lufttorka på diskstället.

Tvätta aldrig bivaxdukar i diskmaskinen.

Kan man tvätta bivaxdukar?

Ja. Du kan tvätta dina bivaxdukar - gör alltid det i kallt eller ljummet vatten. Du bör inte tvätta dina bivaxdukar i för varm temperatur, då det kan leda till att bivaxet smälter. De bör heller inte tvättas i diskmaskin.

 

Hur länge håller en bivaxduk?

Bivaxdukar håller i upp till ett år - förutsatt att du tar hand om dem rätt. När bivaxduken börjar tappa sin greppiga förmåga kan du antingen fräscha upp den genom att lägga den i ugnen på låg värme en stund, eller så kan du återimpregnera dem med hjälp av ett återimpregnerings-kit. Du kan köpa återimpregneringskit här.

Vad är bivax och varför är det bra?

Bivax är byggmaterialet som bin använder för att skapa sin bikupa. Det är ett slitstarkt material som både bevarar värme, är vattentätt, och skyddar mot fukt. Bivax har även antibakteriella egenskaper, och håller därför maten fräsch längre.

Bivax doftar svagt av honung, och har en naturligt gul färg, trots det så överförs varken doft eller färg till maten som den skyddar.

Oftast skördas bivax samtidigt som honungen skördas. Det görs inte bara för att tillskansa sig materialet, utan framförallt för att tillgodose en god hygien i bisamhället. Skörd av bivax gör alltså ingen skada för bina.

En helt plastfri process

Din beställning kommer att skickas med klimatkompenserad fraktmetod i ett plastfritt paket utan skadlig miljöpåverkan, som sedan går att återanvända. Din beställning av oss blir därför en helt plastfri och skadefri historia.

Ett års garanti

Vi erbjuder alltid en ett års garanti på alla bivaxdukar, rullar, och påsar. Det gör vi för att vi är så säkra på att du kommer tycka om din dina bivaxdukar. Gör du mot förmodan inte det får du alla pengar tillbaka, och du behöver inte ens skicka tillbaka det du beställt.

Är du redo att göra skillnad för miljön?

Ja, nu kör vi!