Tre bivaxdukar som ligger uppradade

De 5 bästa sätten att minska ditt plastavfall

Vi på Gotlands bivaxdukar brinner för hållbarhet. Det var just därför vi startade företaget - för att göra det lätt för människor att göra stor skillnad - genom att erbjuda superbra och supersnygga bivaxdukar, som man bara inte kan sluta använda. Om du är intresserad av oss kan du läsa mer här

"Lev mer hållbart" eller "minska plastanvändningen" kan lätt bli lite abstrakt, och det kan vara svårt och veta vart man ska börja. Vi har därför samlat våra fem bästa tips för att minska plastavfallet. Let's begin!

1. Väg din plast veckovis

Vårt första tips handlar om att kunna mäta framsteg över tid. Det är egentligen ganska enkelt. Spara allt ditt plastavfall, och väg det i slutet på varje vecka. Försök sedan nå en lägre siffra vid samma tid nästa vecka.

Det grundar sig i detta: Det viktiga när man ska sätta upp mål är att det är specifikt och mätbart. Då blir det lättare att faktiskt ta konkreta steg. Har man inget tydligt som man mäter är det också svårt och veta om man faktiskt gjort framsteg eller inte.

Därför är det lättaste sättet att plastbanta att väga sin veckoliga plastkonsumtion.

Kortfattat:

  1. Under veckans gång, spara på dig allt ditt plastavfall.
  2. På söndag kväll väger du det, och skriver ner din siffra.
  3. Gör samma sak under nästa vecka och försök att slå tidigare veckans resultat

På det här sättet blir det enkelt och roligt att plastbanta. Du kan till och med bjuda in vänner och familj och göra det till en tävling.

 

2. Kategorisera ditt plastavfall

Det första tipset är riktigt roligt att komma igång med. Det uppstår bara ett litet dilemma. Att minska vikten på veckans påse med plast låter spännande, speciellt om man satt upp mål eller gjort det till en tävling, men hur kommer man igång? Hur ska man lätt veta VAD det är man ska köpa mindre av? Att bara säga “köp mindre plast” är lättare sagt än gjort

Det är här nästa tips kommer in i bilden: Att kategorisera sitt plastavfall.

Det är superlätt. Istället för att bara ha en stor påse med plastavfall, ha flera små påsar för olika rum i hemmet eller för olika typer av produkter.

När du sedan väger dina påsar med plast får du lätt en överblick över vad det är du konsumerar mest.

Ett tips för att inte få plastbantningen att verka som ett allt för högt berg att bestiga är att börja med ett rum/en kategori i taget. Förslagsvis den påsen som är tyngst (eftersom det är den som då är viktigast).

Genom att dessutom öppna påsen och ögna den får du direkt lite koll på om det är någon särskild produkt du handlar mycket. 

Kortfattat:

  • Genom att kategorisera ditt plastavfall får du lättare en översikt över vart det är du behöver fokusera.

 

3. Byt till återanvändbara alternativ

Det kan låta självklart, men det är viktigt att ha koll på VAD exakt det är som är så skadligt. 

Det skadliga med vår plastkonsumtion är att den är baserad på engångsbruk.

I teorin behöver det inte vara skadligt att köpa en plastpåse eller plastflaska och återanvända den om och om igen - problemet är att det sällan händer, och att dessa produkter inte är designade för att återanvändas. De är designade för engångsbruk.

Om du följt tips ett och två så vet du vad för plastprodukter du behöver sluta köpa - då är det bara att leta upp återanvändbara alternativ som du kan bruka om och om igen istället för bara en gång.

Exempel på byten att göra är:

Från engångsmuggar till återanvändbara muggar. 

Att köpa engångsmuggar varje gång du köper kaffe to-go är helt onödigt och väldigt skadligt, speciellt om du gör det ofta. Byt till återanvändbara muggar som du kan ta med dig istället. Det finns till exempel i silikon eller glas.

Från plastpåsar till tygpåsar

En klassiker i miljö-kretsar. En tygpåse kan användas för alla tillfällen då du behöver bära något. Perfekt, eller hur?

Från plastsugrör till återanvändbara sugrör

Det börjar bli vanligt att byta från plastsugrör till återanvändbara alternativ. För sugrör finns det andra alternativ i till exempel metall, glas, eller bambu.

Från plastfolie och plastpåsar till bivaxdukar

Läs mer i tips 4.

 

4. Byt från plastfolie och plastpåsar till bivaxdukar

Självklart kan vi inte skriva en sådan här lista utan att inkludera lite reklam för oss själva :)

Eftersom majoriteten av plastavfallet kommer från köket (vilket du säkert märker när du börjar väga och kategorisera ditt avfall) är det kanske det viktigaste området att fokusera på.

Bivaxdukar är ett hållbart och naturligt alternativ till plastfolie och plastpåsar, som dessutom är återanvändbara. Det är helt enkelt ett väldigt lätt sätt att göra stor skillnad. Du kan läsa mer om bivaxdukar här

Kortfattat: Att byta från plastfolie till bivaxdukar är ett enkelt och smidigt byte som gör enorm skillnad för klimatet.

 

5. Var medveten om dina val

Slutligen vill vi bara säga att en stor bit i det här pusslet bara är att vara medveten, och ta medvetna beslut. Man kan hitta på alla möjliga system för att mäta och väga hur mycket plast som används, men i slutändan är det viktigaste att man gör det man kan och att man är medveten om sina beslut.

Var inte för hård mot dig själv om det inte blir perfekt till en början. Det är de långsiktiga framstegen som är viktiga - inte om det är rätt från vecka ett.

Vi hoppas du lärde dig något och/eller fick inspiration att göra förändring. Nu är vi superintresserade av att höra dina bästa tips och idéer på hur man lever hållbart. Maila oss eller skriv i kommentarsfältet!

Vill du läsa fler av våra artiklar så tryck här

 

Med vänliga hälsningar,
/Leo och Sebastian

Kommentera

Alla kommentarer granskas innan publicering