Leo och Sebastian från Gotland Originals 2023

Året som gått

Jag tänkte dela med mig av en liten summering av året som gått, och lite om våra planer inför nästa år.

Nu i Februari är det hela tre år sedan Sebbe övertygade mig om att flytta till Gotland och driva det här företaget med honom.
2021, vårt första år, var hemskt. Vi visste inte vad vi höll på med, vi hade inga kunder, och slösade bort vår tid på nonsens.

Så fort det slog över till 2022 tog vårt företag fart på riktigt, då vår försäljning flög till skyarna. Lyckan blev dock kortvarig, eftersom vi under hela året led av diverse logistikproblem. Vi var oerfarna och sålde för mer än vi klarade av att hantera.
2023 var året vi fick grepp om logistiken, mycket tack vare att vi anställde Moa på kundtjänst, som många av er nog varit i kontakt med. Hon har visat sig vara en ovärderlig tillgång för oss!

Bivaxljus från Gotland Originals

Fler produkter

Vi har lagt största delen av året på att introducera fler produkter till sortimentet, eftersom vi vill bidra på flera fronter. Ibland går jag förbi lagret och slänger ett öga över de olika produkter vi har. Vi har ljus i olika former, bivaxpåsareldstartarevegandukarrullar, och våra mini-brasor. Det är svårt att föreställa sig att vi en gång i tiden bara hade bivaxdukar. Att de också blivit så populära är ofattbart kul att se!

Till nästa år har vi inga planer på att sänka tempot. Vi ska under 2024 fortsätta lansera fler hållbara hushållsprodukter inom ännu fler kategorier.

Årets bästsäljare

När det kommer till årets bästsäljare är det svårt att utse en enda, eftersom alla produkter inte funnits lika länge, och försäljningen ofta går i vågor. Vegandukarna har till exempel bara funnits lite mer än en månad, medans ljusen snart funnits ett år.

Utmärkelsen "årets bästsäljare" får nog ändå gå till mini-brasan. Den lanserades i september som ett försök att minska vårt produktionsspill. Det har den lyckats väl med, och vi har i skrivande stund sålt fler än 3300 stycken. Numera ligger det en mini-brasa i nästan var tredje beställning som går iväg. Extremt kul att se när man lagt ner så mycket tid på det. Du kan läsa mer om mini-brasan här!

Mini-brasan

Mässor

Det bästa beslutet vi tagit i år har varit att börja ge oss på mässor. Bland annat har vi varit på Formex, Rättviks höstmarknad, och Trädgårdsmässan i Stockholm. Att stå på gator och torg och prata med människor har varit ovärderligt!

Till nästa år har vi planerat att flerdubbla antalet mässor vi besöker. Vi vill komma ut till ännu fler orter och städer i alla landets hörn. Vi vill träffa så många människor som möjligt, få så mycket feedback som möjligt, och skaka så många händer som möjligt. Vi lär oss otroligt mycket av det!

Ett par uppkommande datum du kan skriva ner är

  1. Formex i Stockholm 16 - 18 Januari
  2. Vegemessut i Helsingfors (Finland) 26 - 28 Januari
  3. Formland i Herning (Danmark) 2 - 4 Februari
  4. Vår Trädgård i Malmö 8 - 10 Mars
  5. Trädgårdsmässan i Stockholm 21 - 24 Mars

Hoppas vi ses på någon av dessa!

Gotland Originals på mässa

Slutord

Sist men inte minst vill jag ge ett stort, stort tack till alla våra kunder och följare!! Utan er hade vi bokstavligen inte varit något alls.

Vi är ett litet företag som kämpar för att gå runt, speciellt när vi envisas med att göra allt själva i vår egna fabrik, med anställda som får en skälig lön. Det är inte lätt alla gånger, men vi är övertygade om att David alltid slår Goliat tillslut.
Även om vi inte fått din plånboks förtroende i år så betyder varje gillning, delning, kommentar, eller mejl allt för oss!!

Vår resa började i ett studentrum för tre år sedan. Då var målet att byta ut engångsplast. Nu är målet att tillverka alla möjliga funktionella, coola, och hållbara produkter för hemmet, som alla "tjänar ett syfte", och som folk faktiskt har användning för.

Om vi inte fått ditt förtroende än så hoppas jag innerligt att vi kan få det i framtiden. Har vi fått det så hoppas jag vi får det igen nästa år. Det ska vi fortsätta kämpa varje dag för!

Vi önskar dig ett riktigt härligt 2024!

Med vänliga hälsningar,

/Leo & Sebastian

Leo Hjertstedt och Sebastian Rückertz

Kommentera

Alla kommentarer granskas innan publicering